Hvorfor linolje ?

 

Det er mange fordeler med linolje / linoljemaling kontra alkydoljemaling.

 

1. Man tar for det første ut ca 25% av oljen i kaldpressingsprosessen. På den måten blir det tatt ut det beste av linfrøene uten bruk av kjemikalier og det er miljøvennlig . Dette blir kalt jomfruolje. Den høye andelen av linolensyre som er i linolje på nordlig breddegrader er dessuten en bidragsfaktor for at den tørker på rimelig kort tid.

 

2. Rå linojle har meget god inntrengningsevne og når den herder utvider molekylene seg 10 - 19 % slik at de åpne porene i trevirket blir fylt, noe som gir en mekanisk sterkere overflate. ( tenk på regn og nedbrytning av sola ). Overflaten blir dessuten jevnere, noe som gir mindre feste for støv og skitt.

 

3.  Den er diffusjonsåpen, altså den puster. Den fuktigheten som kommer inn går også ut igjen. Du får et tørt trevirke, det blir mindre vedlikehold. Vedlikeholdsintervallet på øst og nordvegg kan bli opptil 15-20 år, mens det på sør og vestvegg pleier å ligge på 3-7 år. Bruker du maling med alkydolje går fuktigheten inn og blir værende der. Den er ikke like åpen pga molekylstørrelsen, den puster ikke like godt som linoljemaling. Resultat: malingen vil flasse etter hvert, trevirket vil etter hvert råtne hvis du ikke utfører jevnlig behandling. Mere vedlikehold.

 

Filen Ulike oljer`s inntrengingsevne. er gjenngitt med tillatelse fra www.kulturfarg.se